Günümüzde öğrenciyseniz, sınav sizin en çok karşılaşacağınız kelime, bunu değiştirmek maalesef çok zor. Ama bu süreci ne kadar keyifli geçireceğiniz ve ne kadar başarılı olacağınız sizin elinizde. Spora, hobilerinize, arkadaşlarınıza ve seyahatlere zaman ayırabilmek için iyi bir zaman yönetimi şart. İşte size bunun için birkaç öneri:
Öneriler
1. Yıl başlamadan mutlaka büyük planınızı yazın. Tarihi değişmeyecek sınavlar, etkinlikler, mutlaka yapmanız gereken şeyler ve onlar için gereken zamanı ajandanıza öncelikle yazın. Daha verimli ve keyifli bir zaman için yapmanız gerekenleri yaptıktan sonra kalan zamanınızı istekleriniz için iyi bölüştürebilirsiniz.
2. Kendinize bir çalışma alanı oluşturun ve o alanda geçireceğiniz zamanda bilgisayar, sosyal medya ve telefon gibi dikkatinizi dağıtma ihtimali yüksek olan şeylerden uzak durun. Bu alan bir oda, çalışma masanız, okul kütüphanesi veya bir kafede bir masa olabilir. Önemli olan size ait, aşağı yukarı her seferinde aynı yere gidiyor olmanız. Burada geçireceğiniz süreyi gerçekçi uzunluklar ve molalarla sabit tutun. Bu alanı başka insanların müdahalesinden de uzak tutun. Böylece beyniniz bu alana gittiğinde “çalışmaya” çok daha kolay odaklanacaktır.
3. Birçok insan gün ışığında daha verimli çalışır. Bu evrimsel olarak kazandığımız avantajlardan biridir. Çoğu zaman gün ışığında yaptığınız bir işin aynısını gece yapmak istediğinizde daha uzun sürecektir. Gündüzlerinizi iyi değerlendirin.
4. Küçük bir not defteriniz olsun, yapmanız gereken her şeyi yazın, ve tamamladıkça listenize çek atın. Bir şeyleri bitirdiğinizi görmek her zaman iyi hissettirir. Ve iyi hissederken çok daha verimli olursunuz.
5. Mola verin. Molalar çalıştığınız saatlerin daha verimli geçmesi için gereklidir.
6. Önemli bilgileri küçük notlar alarak yanınızda taşır ve boş zamanlarınızda tekrar ederseniz çalışmanız gereken süreyi kısaltabilirsiniz.
7. Eğer mümkünse, sizinle birlikte ders çalışabilecek bir arkadaşınızla çalışma zamanları ayarlayın. Bu motivasyonunuzu arttırır. Ancak bu arkadaşınızı iyi seçin: unutmayın, bu bir ders çalışma programı, sosyalleşme saati değil:)
8. Daha zor veya daha önemli işleri daha kolay dikkatinizi toplayabildiğiniz saatlere ayarlayın.
9. Planınıza uymayan önerilere hayır demeyi öğrenin.
10. Günlük yapılacaklar listesi yapın. Önceliklerinizi belirleyin. Ertelemeyin.
BAŞARILAR 🙂